Scholieren krijgen les over Stadskraan

Klas 2 VWO van het Groen van Prinsterer lyceum was de eerste klas die de praktijkles volgde over de nieuwe stadskraan. In, en vanwege het mooie weer vooral ook bij een grote tent, kregen de leerlingen te horen hoe een kraan in elkaar steekt en konden dat met het bouwen van een model in praktijk brengen. Het tweede deel van het programma werd in het museum gehouden. Daar hoorden zij meer over het doel en de functie van de kraan en de geschiedenis vanaf de eerste kraan, die in 1625 door het gemeentebestuur werd opgericht.
 
De stadskraan die nu wordt gebouwd is een reconstructie van de laatste die in 2013 is afgebroken. Daarmee verdween een icoon uit Vlaardingen. De Stichting Stadskraan Vlaardingen heeft geijverd voor het herbouwen van de kraan en dat is gelukt. Momenteel worden de eerste onderdelen gemaakt bij de molenmaker in Stellendam. Begin oktober wordt in de tent de kraan afgebouwd en daarna op de museumkade aan de Westhavenkade opgebouwd. In november wordt de nieuwe Stadskraan feestelijk in gebruik genomen.
 
Vanaf nu kunnen leerlingen van de klassen 7 en 8 van het basisonderwijs en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs deze lessen volgen. Geïnteresseerde scholen kunnen zich vanaf nu aanmelden: zie de website www.stadskraanvlaardingen.nl, of rechtstreeks bij info@mareleducatie.nl .