Bouw Stadskraan

Restauratie van de stadskraan

De vorige stadskraan, gebouwd in 1994, moest in 2013 om veiligheidsredenen worden ontmanteld. De schimmel die nog in het hout zat, was de oorzaak dat diverse vitale onderdelen door houtrot waren aangetast. Tijdens de ontmanteling is vastgesteld dat de houtrot zodanig was, dat de hoofdconstructie niet meer kon worden gebruikt. De onderdelen van de stadskraan lagen sinds die tijd opgeslagen in de voormalige garage van Lensveld.

De oude kraan is volledig gedemonteerd - alle onderdelen opgemeten en er zijn (digitale) tekeningen gemaakt. Voor de bouwvergunning zijn er tevens de noodzakelijke constructieberekeningen gemaakt. De bouw wordt uitgevoerd door Molenmakerij Herrewijnen BV in Stellendam. De eerste onderdelen en voorbereidingen worden in de werkplaats in Stellendam uitgevoerd en de eerste resultaten zijn al zichtbaar (zie foto)

De onderdelen van de hoofdconstructie worden i.v.m. de duurzaamheid, in staal (thermisch verzinkt) gemaakt en vervolgens met 6 cm dik hout bekleed.

Zodra het educatieprogramma mag starten en er ook publiek kan komen, worden de werkzaamheden in de tent op het terrein achter het museum voortgezet. De plaatsing van de onderdelen aan de Westhavenkade zal naar verwachting in september plaats vinden, waarna de kraan officieel gekeurd moet worden.

Met de restauratie en de heroprichting van de stadskraan krijgt Vlaardingen weer de icoon terug die de laatste jaren werd gemist en wordt de kade tegenover Museum Vlaardingen weer compleet en daardoor aantrekkelijker.

Bezoek brengen aan de werkplaats?

Blijf op de hoogte!

Wij versturen regelmatig een nieuwsbrief met updates over de bouw. Wil je op de hoogte blijven schrijf je dan in.

(De vorige edities van de nieuwsbrief kan je hier bekijken)